Het in 1955 door de gebroeders Kraaijvanger en Rein Fledderus ontworpen concert- en congresgebouw de Doelen is een gemeentelijk monument en betreft een karakteristiek voorbeeld van een concert- en congresgebouw waarvan het ontwerp grotendeels is gebaseerd op technische en functionele uitgangspunten. De hoofdkarakteristiek van het architectonisch concept wordt gevormd door een rechthoekig bouwvolume waarin de twee volumes van de concertzalen ‘hangen’. De twee volumes zijn volgens de toenmalige modernste akoestische ideeën ontworpen en steken in de vorm van koperen dozen boven het rechthoekige bouwvolume uit. Voor de noodzakelijke revitalisering van het complex werd OOM benaderd om een ontwikkelingsanalyse op te stellen naar verantwoorde aanpassingen zonder verlies van de monumentale waarden.