Het van rijkswege beschermde Stadsmuseum ligt in de historische binnenstad van Harderwijk. Vanaf 1952 doet het voorhuis aan de Donkerstraat dienst als museum; in de jaren tot aan 1979 heeft de gemeente fasegewijs gebouwdelen gekocht om erbij te betrekken. De recente verbouwing in 2014 was dan ook ingegeven om de diverse bouwdelen meer een eenheid te laten vormen. Doorbraken en open ruimtes hebben dit gerealiseerd. Ook is het complex aan de tuinzijde (west) met een nieuwe (hoofdzakelijk glazen) uitbreiding uitgerust. Bij deze verbouwing is echter niet direct rekening gehouden met de energieprestatie van het bestaande museum. OOM heeft voor het museum gekeken hoe de relatief hoge energiekosten kunnen worden gereduceerd. De maatregelen sluiten hierbij zowel aan bij het monument als bij de museale functie.