De Protestantse kerk in Heesselt betreft een zaalkerk die in 1887 tegen de in oorsprong vijftiende-eeuwse toren werd aangebouwd. Het interieur van de van rijkswege beschermde kerk is zeer goed bewaard gebleven met fraai gedetailleerd houtsnijwerk en het door H. Knipscheer vervaardigde eenklaviersorgel. Om het onderhoud van het kerkgebouw in Heesselt te kunnen bekostigen heeft het kerkbestuur besloten de nevenactiviteiten in de kerk uit te breiden en de verschillende kerkruimten aan te passen. In opdracht van de provincie Gelderland heeft OOM een energiescan uitgevoerd waarbij de bovengeschetste doelen en gebruikswensen werden vertaald in een nieuw efficiƫnt verwarmingssysteem. Doel was een goede balans te vinden tussen de bouwfysische en cultuurhistorische kenmerken van de kerk en de maximaal haalbare verbetering van de energieprestatie.