Het landgoed De Bockhorst in Spankeren, gemeente Rheden, is van rijkswege beschermd en vindt zijn oorsprong in de vijftiende eeuw. In de loop der tijd is de buitenplaats herhaaldelijk van eigenaar gewisseld, zo ook aan het eind van de 19e eeuw toen een Amsterdamse koopman het landgoed kocht, het huis liet slopen en op het fundament een nieuw huis liet bouwen. Het huis is ook in de 20e eeuw herhaaldelijk verbouwd maar vertoont nog de 19e eeuwse kenmerken en vormt een fraai ensemble met het dichtbij gelegen koetshuis en beheerderswoning. In opdracht van de provincie Gelderland heeft OOM een Energiescan uitgevoerd om de eigenaren inzicht te geven hoe de energieprestatie van het complex verbeterend kan worden. Daarbij is gekeken naar verantwoorde maatregelen die gekoppeld kunnen worden aan de restauratiebehoefte en Meerjaren Onderhoudsprogramma’s.